Chrupiące ciasto z nutellą i brzoskwiniami, bez pieczenia!
Pyszne śmietankowo- czekoladowe ciasto dopełnione delikatnym brzoskwiniowym musem. Spód wykonany jest ze zmiksowanych sucharków zmieszanych z kremem nutella, co daje mu wspaniały smak i rewelacyjną chrupkość. Ciasto jest nieskomplikowane i nie wymaga pieczenia. Polecam! Niebo w ustach 🙂
Składniki:
1/2 opakowania sucharków – 150 gram
300 gram nutelli
400 gram śmietanki kremówki
500 gram mielonego białego sera (użyłam ser Jana)
6 łyżek cukru pudru
2 śmietan-fixy lub 2 czubate łyżki żelatyny
1 puszka brzoskwiń (ok 800g)
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
opcjonalnie: małe bezy do dekoracji
*** Sucharki miksujemy w robocie na bułkę tartą ***
*** Do zmielonych sucharków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy. Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki ***
*** Śmietankę kremówkę ubijamy, dodając pod koniec śmietan-fixy i cukier puder ( zamiast śmietan-fiksów możemy użyć rozpuszczoną żelatynę – do żelatyny dodajemy dwie łyżki zimnej wody i zostawiamy na kilka minut, a następnie dodajemy tyle samo gorącej wody i mieszamy- powinna się wówczas idealnie rozpuścić). Następnie dodajemy ser i wszystko razem chwilę miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Całość wykładamy na masę czekoladowo-sucharkową i ponownie umieszczamy w lodówce ***
*** Odsączone z zalewy brzoskwinie miksujemy na gładką masę. Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, która jest podana na opakowaniu (czyli dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody) i łączymy ze zmiksowanymi owocami ***
*** Kiedy mus zacznie tężeć wylewamy go delikatnie na masę śmietankowo-serową – zazwyczaj robię to w ten sposób, że trzymam dużą łyżkę tuż nad masą serową i pomału wylewam na nią mus, który dzięki temu równo układa się na powierzchni ***
*** Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin, lub na noc ***
*** Ciasto możemy udekorować bezami ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
czy ten ser jeszcze trzeba dodatkowo mielić ? dopytuje bo nie mam maszynki do mielenia
Nie, jeżeli kupimy mielony ser np. taki w wiaderku to jest on już gotowy do użycia.
Czy mogę dodać biszkopty zamiast sucharki? Zależy mi na Tym żeby spód był miękki
Spód można dowolnie zmienić, można użyć na przykład pieczonego biszkoptu lub gotowych ciastek-biszkoptów i wyłożyć nimi dno blaszki. Jednak myślę, że raczej nie uda się zamienić sucharków na biszkopty i zmieszać ich z nutellą.
A wielkosc foremki jest:…..?
Dziękuje za uwagę, zapomniałam dopisać wymiary blaszki. Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm.