Karmelowiec – ciasto bez pieczenia
Bardzo smaczne, proste i nie wymagaj膮ce pieczenia ciasto. Polecam, jest rewelacyjne 馃檪
Sk艂adniki:
Herbatniki – oko艂o 40 sztuk
S艂one krakersy – oko艂o 26 sztuk
0,5 litra 艣mietany krem贸wki
2 艣mietan-fiksy
2 艂y偶ki cukru pudru
2 budynie czekoladowe (opakowanie na 0,75l)
o,75 litra mleka
1 艂y偶eczka mas艂a
1 puszka masy kajmakowej
1 czekolada gorzka lub mleczna
*** Blach臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia i na dnie uk艂adamy herbatniki ***
*** Budynie rozpuszczamy w szklance mleka. Reszt臋 mleka zagotowujemy z 艂y偶eczk膮 mas艂a (je偶eli budynie nie zawieraj膮 cukru to dodajemy go tyle ile jest w przepisie na opakowaniach).聽 Gor膮c膮 mas臋 budyniow膮 wyk艂adamy na herbatniki ***
*** Na mas臋 budyniow膮 wyk艂adamy s艂one krakersy ***
*** Na krakersy wyk艂adamy mas臋 kajmakow膮. Aby masa dobrze si臋 rozprowadza艂 najlepiej jest zamkni臋t膮 puszk臋 w艂o偶y膰 do garnka, zala膰 gor膮c膮 wod膮 i podgrzewa膰 na ma艂ym ogniu przez oko艂o 30 minut ***
*** Na kajmak wyk艂adamy herbatniki i odstawiamy ca艂o艣膰 do wystudzenia ***
*** 艢mietan臋 krem贸wk臋 ubijamy wraz z cukrem pudrem oraz 艣mietan-fiksami i wyk艂adamy na wystudzone ciasto ***
*** Czekolad臋 艣cieramy na tarce i wyk艂adamy na wierzch ciasta ***
*** Ciasto wk艂adamy na kilka godzin do lod贸wki, a najlepiej na ca艂膮 noc ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam tak偶e:
Najlepsze pyszne i efektownie wygl膮daj膮ce ciasta, kt贸rymi zaskoczysz swoich go艣ci!
Super ciasto! U mnie wysz艂o idealnie, u偶y艂am formy +/- 32cmx20cm, wtedy rzeczywi艣cie wychodzi 40 herbatnik贸w. Budy艅 (3×0,5l) ugotowany w 0,75l mleka w og贸le si臋 nie rozwala. U偶y艂am 艣mietanexu z Biedronki – 2opk na 0,5l 艣mietanki.
Polecam!
Wszystko sie pociapa艂o… W smaku super ale nie dla mnie tego typu ciasta. Polecam osobom bardziej profesjonalnym w wykonaniu ode mnie 馃榾
Na jaki rozmiar blachy s膮 podane propocje? My艣l臋,偶e warto dodawa膰 tak膮 informacj臋 do przepis贸w;)