Karmelowiec – ciasto bez pieczenia
Bardzo smaczne, proste i nie wymagające pieczenia ciasto. Polecam, jest rewelacyjne 🙂
Składniki:
Herbatniki – około 40 sztuk
Słone krakersy – około 26 sztuk
0,5 litra śmietany kremówki
2 śmietan-fiksy
2 łyżki cukru pudru
2 budynie czekoladowe (opakowanie na 0,75l)
o,75 litra mleka
1 łyżeczka masła
1 puszka masy kajmakowej
1 czekolada gorzka lub mleczna
*** Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy herbatniki ***
*** Budynie rozpuszczamy w szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy z łyżeczką masła (jeżeli budynie nie zawierają cukru to dodajemy go tyle ile jest w przepisie na opakowaniach). Gorącą masę budyniową wykładamy na herbatniki ***
*** Na masę budyniową wykładamy słone krakersy ***
*** Na krakersy wykładamy masę kajmakową. Aby masa dobrze się rozprowadzał najlepiej jest zamkniętą puszkę włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i podgrzewać na małym ogniu przez około 30 minut ***
*** Na kajmak wykładamy herbatniki i odstawiamy całość do wystudzenia ***
*** Śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem oraz śmietan-fiksami i wykładamy na wystudzone ciasto ***
*** Czekoladę ścieramy na tarce i wykładamy na wierzch ciasta ***
*** Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
Najlepsze pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości!
Super ciasto! U mnie wyszło idealnie, użyłam formy +/- 32cmx20cm, wtedy rzeczywiście wychodzi 40 herbatników. Budyń (3×0,5l) ugotowany w 0,75l mleka w ogóle się nie rozwala. Użyłam śmietanexu z Biedronki – 2opk na 0,5l śmietanki.
Polecam!
Wszystko sie pociapało… W smaku super ale nie dla mnie tego typu ciasta. Polecam osobom bardziej profesjonalnym w wykonaniu ode mnie 😀
Na jaki rozmiar blachy są podane propocje? Myślę,że warto dodawać taką informację do przepisów;)