Karmelowiec – ciasto bez pieczenia


Karmelowiec – ciasto bez pieczenia

Bardzo smaczne, proste i nie wymagające pieczenia ciasto. Polecam, jest rewelacyjne 🙂

Składniki:

Herbatniki – około 40 sztuk

Słone krakersy – około 26 sztuk

0,5 litra śmietany kremówki

2 śmietan-fiksy

2 łyżki cukru pudru

2 budynie czekoladowe (opakowanie na 0,75l)

o,75 litra mleka

1 łyżeczka masła

1 puszka masy kajmakowej

1 czekolada gorzka lub mleczna

 

*** Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy herbatniki ***

*** Budynie rozpuszczamy w szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy z łyżeczką masła (jeżeli budynie nie zawierają cukru to dodajemy go tyle ile jest w przepisie na opakowaniach).  Gorącą masę budyniową wykładamy na herbatniki ***

*** Na masę budyniową wykładamy słone krakersy ***

*** Na krakersy wykładamy masę kajmakową. Aby masa dobrze się rozprowadzał najlepiej jest zamkniętą puszkę włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i podgrzewać na małym ogniu przez około 30 minut ***

*** Na kajmak wykładamy herbatniki i odstawiamy całość do wystudzenia ***

*** Śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem oraz śmietan-fiksami i wykładamy na wystudzone ciasto ***

*** Czekoladę ścieramy na tarce i wykładamy na wierzch ciasta ***

*** Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Najlepsze pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości!

 

 


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Karmelowiec – ciasto bez pieczenia

  • Dżoana

    Super ciasto! U mnie wyszło idealnie, użyłam formy +/- 32cmx20cm, wtedy rzeczywiście wychodzi 40 herbatników. Budyń (3×0,5l) ugotowany w 0,75l mleka w ogóle się nie rozwala. Użyłam śmietanexu z Biedronki – 2opk na 0,5l śmietanki.
    Polecam!