Śledzie w oleju z warzywami
Ciekawe połączenie smaków i kolorów. Prosty i szybki przepis na śledzie w oleju, z dodatkiem chrupiących warzyw. Polecam!
Składniki:
3-4 płaty śledzi a’la Matjas
1 cebula
1 czerwona papryki
2 ogórki konserwowe
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 słoika marynowanych pieczarek
około pół szklanki oleju
*** Śledzie płuczemy w zimnej wodzie i kroimy na kawałki, na jeden kęs ***
*** Paprykę kroimy w paseczki, cebulę w piórka a pieczarki i ogórki w plasterki. Szczypiorek siekamy ***
*** W słoiku lub szklanym naczyniu układamy warstwę śledzi a na niej porcję pokrojonych warzyw. Następnie ponownie śledzie i znowu warzywa, aż do wykończenia składników ***
*** Całość zalewamy olejem i wstawiamy na minimum 8 godzin do lodówki ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także: