Smażone dzwonki karpia
Jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez smażonego karpia. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, warto jednak przyprawić rybę wcześniej a tuż przed kolacją tylko panierować i smażyć.
Składniki na 4 porcje:
4 dzwonki karpia
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
pół szklanki mąki
pół szklanki bułki tartej
4 łyżki masła
2 łyżki oleju
*** Dzwonki z karpia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę aby ryba przeszła przyprawami ***
*** Do woreczka wsypujemy mąkę oraz bułkę tartą, mieszamy. Następnie wkładamy po kawałku karpia do woreczka i potrząsamy aby rybę dobrze pokryć panierką ***
*** Na patelni roztapiamy masło i dodajemy olej. Karpia smażymy na rumiano na średnim ogniu po obydwu stronach ***
*** SMACZNEGO ***