Pierniczki alpejskie
Kruche, mięciutkie i puszyste, od razu po upieczeni. Domowe pierniczki alpejskie wprost rozpływają się w ustach, w smaku bardzo przypominają te sklepowe ale uważam, że są od nich jeszcze smaczniejsze 🙂 Polecam!
Składniki:
1/2 kg mąki + mąka do podsypania
4 żółtka
2 białka
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżki kakao
100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
200g miodu
125g masła
2 łyżeczki przyprawy do piernika
*** Miód zagotowujemy z masłem oraz przyprawiamy i odstawiamy do wystudzenia ***
*** Śmietanę mieszamy z sodą i odstawiamy. Śmietana trochę zwiększy swoją objętość ***
*** Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier a potem żółtka, jeszcze chwilę miksujemy ***
*** Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy kakao, mieszamy ***
*** Do mąki dodajemy masę jajeczną i delikatnie mieszamy. Następnie miód i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę i znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***
*** Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Ciasto z początku będzie dość rzadkie, jednak następnego dnia zgęstnieje ***
*** Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm (ważne aby nie było za cienkie) ***
*** Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 7-10 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce ***
*** Pierniczki możemy oblać polewą czekoladową, polukrować lub inaczej ozdobić. Polewę czekoladową uzyskamy rozpuszczając mleczną czekoladę (1 tabliczkę) z pięcioma łyżkami śmietanki 18% ***
*** Lukier uzyskamy poprzez wymieszanie 1 szklanki cukru pudru z 3-5 łyżek śmietanki ***
*** Z podanych składników wychodzi około 60-70 pierniczków – w zależności od wielkości foremek ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości!
Ratunku!!!! Przypadkowo dodałam wszystkie 4 białka 🙁 co robić? Czy masa wyjdzie ?
Jak już jest zrobione całe ciasto, to najlepiej spróbować wypiec z niego pierniczki, może wyjdą.
proszę o podanie czy pierniczki muszą leżakować by zmiękły
Nie muszą, pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu.
Witam, Pani przepisy są rewelacyjne! Do lukru śmietana o jakim procencie 18% czy 30% ?
Witam, wszystko jedno jaką śmietankę użyjemy, możemy też zamiennie dodać gorącej wody do cukru pudru, ale ze śmietanką lukier wychodzi bielszy. Pozdrawiam 🙂