Makowiec
Nieziemsko smaczne zawijane ciasto drożdżowe z makiem. Wilgotne, idealnie kruche i o niebo lepsze niż z cukierni. Jest łatwe do zrobienia i zawsze wychodzi! Polecam :))
Składniki na 2 makowce:
2 szklanki mąki + mąka do podsypania
120 ml letniego mleka
100 g roztopionego i przestudzonego masła
4 żółtka
30 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
1 puszka gotowej masy makowej – 850 gram
*** W pierwszej kolejności robimy rozczyn: rozkruszone drożdże łączymy z ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ***
*** Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn z drożdży, żółtka, cukier, sól oraz spirytus i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec roztopione i przestudzone masło ***
*** Ciasto przekładamy do większej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 – 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na cienki prostokątny placek. Nakładamy na nie masę makową (po pół puszki na każdy makowiec), zostawiając około 2 centymetry wolne od brzegów ***
*** Ciasto zwijamy, tak jak roladę a końce makowców podkładamy pod spód ***
*** Makowce przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy je w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 centymetr luzu między ciastem a papierem. Zawinięte makowce układamy na dużej blaszce w odstępach od siebie ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190’C przez około 40 minut- do mocno rumianego koloru ciasta, który będzie widoczny przez papier. Wyjmujemy, rozcinamy papier i studzimy. Ciasto polewamy lukrem i dekorujemy wedle uznania ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
Zrobilam wszystko jak w przepisie, od dolu wyszedl zakalec a od gory wielka dziura. Dlaczego??