Makowiec


Makowiec

Nieziemsko smaczne zawijane ciasto drożdżowe z makiem. Wilgotne, idealnie kruche i o niebo lepsze niż z cukierni. Jest łatwe do zrobienia i zawsze wychodzi!  Polecam :))

 

Składniki na 2 makowce:

2 szklanki mąki + mąka do podsypania

120 ml letniego mleka

100 g roztopionego i przestudzonego masła

4 żółtka

30 g świeżych drożdży

4 łyżki cukru

szczypta soli

1 łyżka spirytusu

1 puszka gotowej masy makowej – 850 gram

 

 

*** W pierwszej kolejności robimy rozczyn: rozkruszone drożdże łączymy z ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ***

*** Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn z drożdży,  żółtka, cukier, sól oraz spirytus i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec roztopione i przestudzone masło ***

*** Ciasto przekładamy do większej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 – 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na cienki prostokątny placek. Nakładamy na nie masę makową (po pół puszki na każdy makowiec), zostawiając około 2 centymetry wolne od brzegów ***

*** Ciasto zwijamy, tak jak roladę a końce makowców podkładamy pod spód ***

*** Makowce przekładamy na posmarowany olejem papier do pieczenia i zawijamy je w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 centymetr luzu między ciastem a papierem. Zawinięte makowce układamy na dużej blaszce w odstępach od siebie ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190’C przez około 40 minut- do mocno rumianego koloru ciasta, który będzie widoczny przez papier. Wyjmujemy, rozcinamy papier i studzimy. Ciasto polewamy lukrem i dekorujemy wedle uznania ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Ciasto Snikers

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Makowiec