Jak zrobić klasyczny tatar wołowy?
Ludzie dzielą się na tych, którzy tataru, czyli surowego mięsa nie wezmą do ust i na tych którzy go uwielbiają ( ja jestem z tych drugich ;)) Do zrobienia befsztyku tatarskiego wcale nie trzeba posiadać szczególnych umiejętności. Cała tajemnica tkwi w doborze dobrego i świeżego mięsa oraz przypraw. Często tatar podawany jest w formie kulek z wgłębieniem wypełnionym surowym żółtkiem, ja jednak zazwyczaj mieszam wszystko razem i formuje mniejsze, zgrabne porcyjki, ale to już rzecz gustu, jak kto woli.
Składniki:
300g chudego mięsa wołowego: polędwica wołowa lub ligawa
1 cebula
2 ogórki kiszone
2 żółtka
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, opcjonalnie szczypta chilli
opcjonalnie 1 łyżka maggi w płynie
*** Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ***
*** Następnie polędwice wołową lub ligawę mielimy w maszynce na grubych oczkach lub bardzo drobno siekamy (tutaj zdania są podzielone, jedni preferują tatar siekany, inni wolą zmielony ;)) Natępnie mięso mieszamy z surowymi żółtkami i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oliwą oraz opcjonalnie chili i maggi ***
*** Z doprawionego mięsa formujemy kuleczki ( najlepiej robić to wilgotnymi dłońmi ) i układamy na talerzu. Cebulę oraz ogórki drobno kroimy i układamy obok mięsa. Tatar na zdjęciu poniżej wykonałam z podwójnej porcji składników ***
*** Zmielone lub posiekane mięso możemy również bez przyprawiania uformować w kulki (lub inny kształt) i przyozdobić żółtkiem każdą porcję oraz obsypać przyprawami z wierzchu) ***
*** Tatar podajemy schłodzony, tego samego dnia, w którym został przygotowany ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Uwielbiam tatar! Robie dokładnie tak samo, tylko dodaje jeszcze odrobine wody do mięsa. Pyszności 🙂
Zmielona breja…. Tatar tylko siekany !
Następnym razem polecam jednak przeczytać przepis, a nie ograniczać się tylko do oglądania „obraków”