Pieczone ziemniaczki harmonijkowe
Aromatyczne, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz pieczone ziemniaczki to pyszny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Potrawę robi się łatwo i szybko. Zazwyczaj gdy robię jakieś danie w piekarniku (na przykład mięso lub rybę) równocześnie też piekę ziemniaczki jako dodatek :)) Polecam!
Składniki:
6 owalnych w miarę równych ziemniaków
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
*** Ziemniaki obieramy, myjemy i nacinamy w plasterki. Ważne aby nie przeciąć do końca, świetnie sprawdzi się tutaj patent z łyżką, na której umieszczamy ziemniaka i tniemy, aż natrafimy na opór. łyżka zapobiegnie przecięciu ziemniaka ***
*** W miseczce mieszamy dokładnie masło z olejem i przyprawami ***
*** Tak przygotowaną glazurą smarujemy każdego ziemniaka, również między nacięciami ***
*** Ziemniaki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 50 minut (piekę z termoobiegiem) ***
*** Ziemniaczki podajemy z mięsem i surówką lub jako samodzielne danie na przykład z sosem czosnkowym ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także:
A ile tej soli i przypraw na 6 ziemniaków?
Super przepisy.Nie wiadomo na co najpierw się zdecydować,bo wszystko wygląda mega apetycznie.Pozdrawiam.