Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem (danie jednogarnkowe)


Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem  (danie jednogarnkowe)

Jestem wielką miłośniczką sycących i szybkich dań jednogarnkowych, dlatego tak wiele tego typu przepisów znajduje się na moim blogu. Zauważyłam, że również wśród czytelników mojej strony cieszą się one dużym powodzeniem. Takie danie to świetny pomysł na pożywny i nie wymagający zachodu obiad, wystarczy jeden garnek (lub patelnia z pokrywką) i potrawa gotowa.

Dziś polecam klopsiki wołowe (ale można też zrobić z innego rodzaju mięsa) w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem. Bardzo smaczny, szybki i pożywny obiad z jednego gara 😉

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mięsa wołowego)

1 jajko

1 cebula

2 łyżki bułki tartej

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany

2 szklanki bulionu (lub wody)

1 czerwona papryka

2 pomidory

1 szklanka makaronu

2 łyżki przecieru pomidorowego

olej do smażenia

2 łyżki posiekanej pietruszki do posypania

 

*** Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przyprawy (do smaku) i wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy kulki i obtaczamy je w mące, a następnie obsmażamy z każdej strony na patelni ***

*** Mięso zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory i paprykę ***

*** Całość zagotowujemy. Dosypujemy makaron (surowy, nie gotujemy go wcześniej!) i mieszamy ***

*** Cały makaron musi być zanurzony (w razie potrzeby należy dolać bulionu lub wody). Potrawę gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając ***

*** Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy, aż makaron całkowicie zmięknie ***

*** Na końcu potrawę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie

 

KOMENTARZE