Krokiety z mięsem
To mój sposób na przetworzenie resztek z gotowanego, smażonego czy pieczonego mięsa. Pyszne, chrupiące krokiety, najlepiej z sosem czosnkowym lub grzybowym. Zawsze gdy zostaje mi jakieś mięso z obiadu (na przykład z rosołu czy pieczeni), wkładam je do pudełeczka i zamrażam, gdy uzbiera się większa ilość, wyjmuje, rozmrażam, mielę i robię takie oto panierowane naleśniczki :))
Składniki na naleśniki:
1 szklanka mąki
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
szczypta soli
olej do smażenia
bułka tarta + jajko +2łyżki mleka- do panierowania
Składniki na farsz:
1/2 kg mięsa- gotowanego, smażonego lub pieczonego
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz mielony, gałka muszkatołowa
kilka kropel magi w płynie
opcjonalnie- kilka kropel oliwy
*** Składniki na ciasto mieszamy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy cieniutkie naleśniki. Z podanych składników wychodzi około 5-6 sztuk ***
*** Mięso mielimy. Do masy dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku, farsz powinien być dość intensywnie przyprawiony i mieć zwartą, lepką konsystencje. Jeśli jest zbyt suchy możemy dodać kilka kropel oliwy. Farsz dzielimy na tyle części ile mamy naleśników. Na każdym placku u dołu układamy porcje mięsa i zwijamy: najpierw boki, później z dołu do góry ***
*** Zwinięte krokiety panierujemy: najpierw w roztrzepanym jajku wymieszanym z mlekiem a następnie w bułce tartej ***
*** Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Moje krokiety podałam z sosem czosnkowym (który zrobiłam z: pół szklanki majonezu, pół szklanki jogurtu naturalnego, dwóch ząbków czosnku, posiekanego koperku oraz przypraw do smaku- sól, pieprz)***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także naleśniki zapiekane z serem i warzywami: