Surówka z białej kapusty i papryki
Pyszna, zdrowa i kolorowa surówka z kapusty. Idealny dodatek do obiadu. Rewelacyjnie dopełni każde danie, zarówno smakowo jak i wizualnie. Polecam!
Składniki:
około 0,5 kg białej kapusty
1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)
1 marchew
1/2 pęczka zielonej pietruszki
Zalewa:
1 łyżka octu
3 łyżki oliwy lub oleju
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
*** Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski ***
*** Paprykę kroimy w cieniutkie paseczki marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach a pietruszką drobno siekamy ***
*** Składniki zalewy mieszamy ze sobą w miseczce i przelewamy do miski z warzywami. Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Całość odstawiamy na co najmniej 3 godziny. W między czasie jeszcze mieszamy. Surówka puści w tym czasie trochę soku i zmniejszy swoją objętość ***
*** Po upływie 3 godzin próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Surówka najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również: