Wiśniowa pokusa
Bajecznie smaczne ciasto z wiśniami, zatopionymi w galaretce oraz masą budyniową, na puszystym makowym biszkopcie. A wszystko dopełnione warstwą z herbatników i oblane czekoladą. Ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje ale również wspaniale wygląda. Polecam :))
Przepis autorski.
Składniki na biszkopt:
3 jajka
szczypta soli
100g cukru
1 niepełna łyżka oleju
1 niepełna łyżka gorącej wody
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki maku
Składniki na krem budyniowy:
1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy, bez cukru ( 65g )
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki cukru
700 ml mleka
100 g miękkiego masła
Składniki na galaretkę:
1 słoik wiśni w kompocie
Sok z kompotu + woda – by łącznie uzyskać 750ml
2 galaretki wiśniowe
Składniki na wierzch ciasta:
Herbatniki typu be-be – około 30-35 sztuk
1 czekolada deserowa + 6 łyżek mleka
opcjonalnie: 1/2 czekolady białej + 3 łyżki mleka
*** Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. W osobnej miseczce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy( użyłam blaszki o wymiarach 25×35 cm ). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 30 minut – do suchego patyczka ***
*** Następnie przygotowujemy masę budyniową: 500ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru, w pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz mąki. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszamy, aż budyń będzie miał gładką konsystencje. Gotujemy przez około 2 minuty, aż zacznie bulgotać. Następnie odstawiamy z ognia i studzimy, często mieszając aby nie zrobił się kożuch.
Ostudzony budyń ubijamy chwilę mikserem , a następnie dodajemy po łyżce miękkiego masła. Cały czas ubijamy, aż dodamy całe masło i powstanie puszysta masa. Masę budyniową wykładamy równomiernie na wystudzone ciasto ***
*** Przechodzimy do przygotowania galaretki. Wiśnie przecedzamy a kompot przelewamy do naczynia z miarką i dodajemy wodę, tak by łącznie uzyskać 750ml płynu. Wodę z kompotem przelewamy do garnka i zagotowujemy. Następnie odstawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.Odstawiamy do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. Następnie na kremie budyniowym układamy wiśnie i całość zalewamy zimną, lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki ***
*** Gdy galaretka całkowicie stężeje układamy na niej herbatniki ***
*** W garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki.
Jeżeli chcemy uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z 3 łyżkami mleka. Następnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tzw. szlaczek i za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położony już zygzak. Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolady są jeszcze ciepłe gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek nam nie wyjdzie ***
*** Następnie ciasto wkładamy do lodówki, do schłodzenia ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Super ciasto smaczne i nawet łatwe jak dla początkujących, polecam
Ciasto proste do wykonania, bardzo dobre.
Mogą prosić o Twoje przepisy ?, lub stronę internetową prywatnie .
Nie polecam.Powinno być więcej masła w masie,tak jak widziałam w innych przepisach,ale trzymałam się tego przepisu i niestety smak nie taki jakiego oczekiwałam.Szkoda zmarnowanych składników.A miało być świetne ciasto na święta.
Ciasto wyszło mi twarde czy to normalne i zmieknie czy raczej nie….
Witam serdcznie.Czy te ciasto mogę upiec w piatek na sobotnia impreze imieninowa?
Witam, tak spokojnie można je zrobić dzień wcześniej.
To ciasto to mój numer 1 wśród wypieków. Robie je na każdą imprezę i zawsze robi furorę. Jest przepyszne i bardzo efektowne!
Jaki cukier ?
Przepis super tylko herbatniki nie trzymają się galaretki.
Świetny blog! Wspaniałe dania, estetyka bez zarzutu! Gratulacje! Pozwolę sobie skorzystać z pomysłów.
Właśnie kończę robić. Bardzo dobry przepis. Na wierzch zabrakło mi tylko czekolady i musiałam dorabiać. Użyłam 2 tabliczki i jest super efekt. Masa pycha.
Czy mak ma być gotowany mielony?
Nie, mak ma być sypki, prosto z paczki.
A mak ma byc zmielony czy nie?
Dziękuję za odpowiedź
Mak ma być sypki, nie mielony 🙂
jaka blacha?
Bardzo dziękuję za dokladny opis wykonania ciasta, napewno skorzystam z przepisu na „wisniowa pychotke”. POZDRAWIAM 🙂