Polędwiczka pieczona w boczku z ziemniaczkami
Pomysł na prosty, szybki i sycący obiad a do tego bardzo smaczny. Zapiekane ziemniaczki w połączeniu z soczystą, ziołową polędwiczką owiniętą w chrupiącym podpieczonym boczku- jak dla mnie mega smaczne danie:))
Składniki:
1 polędwica wieprzowa
8-10 plastrów cienko pokrojonego boczku wędzonego
po 1 łyżce posiekanej zielonej pietruszki i bazylii
1 przeciśnięty ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
0,5 kg ziemniaków
papryka słodka oraz ostra, sól i pieprz
*** Polędwice myjemy, osuszamy i kroimy w dość grube plastry ***
*** W miseczce mieszamy olej z sosem sojowym, czosnkiem, pietruszką, bazylią, solą i pieprzem (użyłam po pół łyżeczki soli oraz pieprzu). W tak powstałej marynacie obtaczamy plastry mięsa ***
*** Każdy kawałek polędwicy zawijamy w plasterek wędzonego boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym ***
*** Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki, zalewamy wodą i gotujemy około 5 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie odcedzamy, do gorących ziemniaków wkładamy łyżkę masła i delikatnie mieszamy. Całość posypujemy delikatnie przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą i ponownie mieszamy ***
*** Ziemniaki również układamy w naczyniu żaroodpornym między polędwiczkami ***
*** Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem lub 190’C bez termoobiegu i pieczemy przez około 30 minut ***
*** SMACZNEGO ***
Do tego dania polecam podać pyszną, znaną i lubianą surówkę coleslaw, przepis tutaj: