Zupa dyniowa z wędzonym boczkiem
Przepyszna zupa krem z dyni, z dodatkiem cebulki i wędzonego boczku. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. Wspaniale rozgrzewająca, idealna na jesienne chłody. Ja bardzo lubię ją jeść z dodatkiem jogurtu naturalnego :))
Składniki:
Ok 500g obranej dyni
1-2 ziemniaki
1 niewielka cebula
10dkg wędzonego boczku
1 marchew
1-2 ząbki czosnku
1/2 litra bulionu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir suszony, papryka słodka oraz ostra
opcjonalnie: płatki migdałowe, śmietanka lub jogurt naturalny
*** Boczek wędzony oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem w garnku, w którym będziemy gotować zupę ***
*** Ziemniaki, marchew oraz dynie, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa wkładamy do garnka z boczkiem i cebulą. Dodajemy przeciśnięty czosnek i wszystko razem chwilę zasmażamy, ciągle mieszając ***
*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy około 15 minut- do miękkości warzyw ***
*** Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, miksujemy całość w blenderze, na gładką masę. Następnie doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem, papryką oraz szczyptą gałki muszkatołowej oraz imbiru ***
*** Podajemy z dodatkiem śmietanki lub jogurtu naturalnego (u mnie jogurt) albo posypane podsmażonym boczkiem wędzonym i płatkami migdałowymi ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam także pyszną zupę krem z pomidorów:
Bardzo ciekawy ciekawy przepis na zupę, na pewno będzie idealnym uzupełnieniem niedzielnego obiadu 🙂 wypróbuję.