Makaronowe gniazdka z klopsikami
Smakowite połączenie makaronu z mięsem mielonym. A wszystko to zapieczone w pomidorowym sosie pod pierzynką z żółtego sera. Ciekawy i oryginalny pomysł na inny niż zwykle obiad!
Do zrobienia sosu możemy użyć pomidorów z puszki lub gotowej passaty pomidorowej z kartonika, jednak jeżeli mamy dostęp do świeżych i smacznych pomidorów to polecam użyć właśnie takich.
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowego)
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa
8 gniazdek makaronowych
1/2 szklanki startego żółtego sera
Składniki na sos pomidorowy:
1 kg świeżych pomidorów ( zamiennie można użyć pomidorów z puszki lub gotowej passaty pomidorowej )
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju do smażenia
4 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
*** Pomidory lekko nacinamy, zalewamy wrzącą wodą, czekamy chwilę a następnie wodę odlewamy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę ***
*** Cebule również kroimy w dużą kostkę i podsmażamy w garnku na oleju, aż się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty lub pokrojony czosnek oraz pomidory i ciągle mieszając zasmażamy razem ***
*** Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając ***
*** Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Śmietankę mieszamy z dwiema łyżkami sosu pomidorowego i dodajemy do całości, mieszamy ***
*** Sos doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą a także dodajemy posiekaną bazylię ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- przyprawiamy do smaku, tak jak na kotlety mielone. Masę dzielimy na 8 części i formujemy klopsiki ***
*** W żaroodpornym naczyniu wykładamy surowe gniazdka makaronowe (makaronu wcześniej nie gotujemy! )i na każdym z nich układamy mięsnego klopsika delikatnie go spłaszczając ***
*** Całość zalewamy sosem pomidorowym ***
*** Każdego klopsika posypujemy startym żółtym serem ***
*** Naczynie żaroodporne przykrywamy (możemy użyć foli aluminiowej ) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 45 minut- po około 30 minutach zdejmujemy przykrycie i dalej zapiekamy już odkryte ***
*** SMACZNEG0 ***
Polecam również bardzo popularny przepis na pyszną zapiekankę kebabową: