Zupa kukurydziana z wędzonym boczkiem
Moje smaki! Kukurydzę bardzo lubię, zarówno taką gotowaną w kolbie, jak i tą z puszki w zalewie, dlatego zupa kukurydziana jest według mnie doskonała! Bardzo aromatyczna, gęsta, lekko kremowa, nieco słodkawa… zwyczajnie pyszna! Polecam :))
Składniki:
10 dkg wędzonego boczku
1 niewielka cebulka
1 marchewka
2-3 ziemniaki
1 puszka kukurydzy konserwowej (400g)
3 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki śmietanki 18%
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
sól oraz pieprz – do smaku
*** Wędzony boczek kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy w garnku. Cebulę drobniutko siekamy i dodajemy do boczku, wszystko razem zasmażamy na rumiano ***
*** Następnie dodajemy pokrojone w średnią kostkę ziemniaki oraz marchew i ciągle mieszając smażymy jeszcze przez chwilę, uważając aby nic się nie przypaliło ***
*** Całość zalewamy bulionem, dokładamy pokrojoną, zieloną pietruszkę i zagotowujemy ***
*** Następnie dodajemy kukurydzę konserwową wraz z zalewą i gotujemy na niewielkim ogniu około 15 minut do momentu, aż ziemniaki zmiękną ***
*** Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy (aby ją zahartować ), mieszamy i przelewamy do garnka. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilkę ***
*** Zupę podajemy posypaną świeżym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***