Sierpniowy eintopf
Pożywne, smaczne i kolorowe danie jednogarnkowe z wykorzystaniem sezonowych darów ziemi. Sierpień to warzywny raj, dlatego uważam, że trzeba wykorzystywać smakołyki, które daje nam natura i przyrządzać z nich pyszne potrawy. W moim łatwym i szybkim obiedzie znajdują się popularne i smaczne warzywa duszone z wędzoną kiełbaską oraz pieczarkami. Połączenie to daje nam wspaniały i niepowtarzalny smak oraz cudowny aromat. Polecam :))
Składniki:
2 wędzone kiełbasy (użyłam kozackich)
3-4 ziemniaki
10 dkg pieczarek (użyłam brązowych)
1 cebula
1-2 przeciśnięte ząbki czosnku
garść żółtej fasolki szparagowej
1 papryka (użyłam pół papryki czerwonej i pół pomarańczowej)
1 mała cukinia
1 pomidor
1 szklanka wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru do smaku, papryka słodka oraz ostra, ulubione zioła- ja użyłam majeranku i bazylii
*** Kiełbasę kroimy w krążki i przesmażamy w garnku lub na wysokiej patelni ***
*** Cebulę kroimy w piórka a pieczarki w plasterki i dodajemy do kiełbasy, wszystko razem zasmażamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i również dokładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty czosnek, posypujemy ziołami i ciągle mieszając smażymy jeszcze przez chwilę ***
*** Potrawę zalewamy szklanką wody, dodajemy obraną i pokrojoną w kawałki fasolkę, przyprawiamy łyżeczką soli i dusimy pod przykryciem około 10 minut ***
*** Następnie paprykę i pomidora kroimy w większą kostkę a cukinie w duże słupki i dodajemy do garnka. Dusimy jeszcze około 15 minut aż warzywa zmiękną, co jakiś czas mieszając ***
*** Gdy warzywa są już miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i ostatecznie doprawiamy do smaku, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę***
*** SMACZNEGO ***
Jak to odgrzać następnego dnia?
Najlepiej odgrzewać na patelni Lub w szerokim garnku, na dużym ogniu, ciągle mieszając