Pieczeń rzymska z cukinią w cieście francuskim
Jest to rodzaj pieczonego mięsa mielonego, można je spożywać na ciepło jako danie obiadowe, na zimno a także jako obkład do kanapek. Moja dzisiejsza pieczeń dzięki dodatkowi z cukinii i ciasta francuskiego jest mięciutka i soczysta w środku a krucha i chrupiąca z zewnątrz, no i posiada ten wspaniały, niepowtarzalny smak…:))
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 nieduża cukinia
1 jajko + 1 białko ( żółtko użyjemy do posmarowania pieczeni)
1 bułka namoczona w mleku
1 cebula
2 ząbki zmiażdżone czosnku
przyprawy (dajemy po około 1 łyżeczce lub do smaku): sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano, tymianek, bazylia, gałka muszkatołowa
Ciasto francuskie (zużyłam pół opakowania)
1 żółtko do posmarowania
*** Do mięsa dodajemy cukinie oraz cebulę starte na tarce o dużych oczkach, bułkę moczoną w mleku dobrze odciśniętą, czosnek, jajko+białko oraz przyprawy i wszystko razem mieszamy na jednolitą masę ***
*** Z masy formujemy wałek który umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z ciasta francuskiego wycinamy paseczki i układamy je na mięsie ***
*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180’C. Pieczeń smarujemy rozmieszanym żółtkiem i pieczemy przez 1 godzinę ***
*** SMACZNEGO ***