Pizza Calzone
Jest to pizza w kształcie pieroga z farszem w środku. Najlepiej smakuje podana z sosem czosnkowym 🙂 Z poniższego przepisu wychodzą 4 nieduże pizze. Jeśli chcemy możemy ciasto podzielić na pól i zrobić dwie większe porcje. Farsz oczywiście też możemy dowolnie modyfikować według własnych upodobań ;))
Składniki :
4 szklanki mąki (ok. 600 gramów)
1/4 kostki drożdży (25 gramów)
5 łyżek oliwy
około 2 szklanki wody
szczypta cukru
łyżka soli
Dodatki:
6 łyżek passaty pomidorowej (lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego)
1 ząbek czosnku
zioła: bazylia, oregano
15 dkg żółtego sera
10 dkg szynki
4 łyżki kukurydzy konserwowej
1 mała cebulka
*** Przygotowujemy zaczyn: do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, łyżeczkę mąki oraz 5 łyżek bardzo ciepłej (ale nie gorącej) wody. Mieszamy (np widelcem) aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość (mój stał około 20 minut w ciepłym miejscu) możemy przejść do robienia ciasta ***
*** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn i wyrabiamy. Ciasto powinno mieć taką konsystencję aby było miękkie i odchodziło od rąk- jeśli będzie zbyt lepić się do rąk- należy dodać trochę mąki, jeśli natomiast nie będzie lepić się wcale- należy dodać trochę wody. Jeśli ciasto nie lepi się do rąk ale ma zwartą konsystencje- znaczy, że jest idealne! Pod koniec zarabiania dodajemy do ciasta sól oraz oliwę ***
*** Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy ciasto raz jeszcze i dzielimy na cztery kulki.
*** Kulki rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Rozwałkowane ciasto dobrze jest umieścić na lekko wysmarowanym olejem papierze do pieczenia ponieważ wówczas łatwiej nam będzie je składać. Całość przykrywamy folią spożywczą lub ręczniczkiem i zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut ***
*** W miseczce mieszamy passate pomidorową (lub koncentrat) z przeciśniętym czosnkiem oraz ziołami ***
*** Po wyrośnięciu ciasto smarujemy sosem z passaty (brzegi pozostawiamy nieposmarowane)- po około 1 łyżce sosu na pizze, resztę zostawiamy do posmarowania już złożonych Calzone. Na każdej pizzy układamy po trochu startego żółtego sera, pokrojonej w paseczki szynki, posiekanej cebulki oraz kukurydzy konserwowej ***
*** Pizze składamy, jak pierogi, dokładnie zalepiając brzegi i przenosimy na blachę ***
*** Każdą pizze smarujemy z wierzchu pozostałą passatą i posypujemy małą ilością startego sera ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 20 minut ***
*** SMACZNEGO ***
Proste w wykonaniu super smakuje.Dziękuje i pozdrawiam