Karkówka grillowana w marynacie
Karkówka idealnie nadaje się na grilla. Jest to mięso dość mocno poprzerastane tłuszczem, który wytapia się podczas smażenia co sprawia, że nasza potrawa staje się krucha i soczysta. Zamarynowane dzień wcześniej mięso nabiera smaku i aromatu. Dobrze jest przed marynowaniem ponakłuwać jeszcze plastry karkówki szpikulcem dzięki czemu potrawa lepiej przejdzie przyprawami. Polecam 🙂
Składniki:
5 plastrów karkówki
1 cebula
3 ząbki czosnku
Marynata:
2 łyżki oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 szczypta chilli
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżki wody
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka majeranku
*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy ***
*** Składniki marynaty łączymy w jednolitą całość ***
*** Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Plastry karkówki moczymy w marynacie, na każdym kawałku mięsa układamy kilka plasterków cebuli i czosnku ***
*** Mięso zamoczone w marynacie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin- najlepiej na całą noc ***
*** Smażymy na mocno rozgrzanym grillu po około 10 minut z każdej strony, obracając od czasu do czasu ***
*** Smacznego ***