Tarta z kremem z mascarpone i frużeliną malinową
Tarta z kremem z mascarpone i frużeliną malinową. Miałam w zamrażalce paczkę mrożonych malin więc postanowiłam je wykorzystać do tego pysznego ciacha, bo gdy przyjdzie prawdziwy sezon na letnie owoce to już tylko ze świeżymi będę robić 🙂 Tymczasem polecam tą wspaniałą tartę jak deser do popołudniowej kawki, jest pyszna, nie za słodka (chociaż jeśli lubimy słodsze możemy dodać troszkę więcej cukru) lekko kwaskowata za sprawą malin co świetnie komponuje się ze słodkim kremem z mascarpone. Idealna :))
Składniki na ciasto:
100g miękkiego masła
200g mąki
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
Składniki na krem:
200g serka mascarpone
200ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
16g cukru waniliowego (małe opakowanie)
Składniki na frużeline malinową:
350g mrożonych malin
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżeczki wody
*** Składniki na ciasto zagnieść razem aż powstanie jednolita masa ***
*** Cienką warstwę ciasta rozłożyć na blaszce do tartej lub tortownicy ( ja użyłam tortownicy o wymiarach 23 cm) tak aby boki miały około 3 cm wysokości. Ciasto ponakłuwać widelcem ***
*** Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200′ C i piec około 15 minut, pilnując aby się nie przypaliło ***
*** Kremówkę ubić mikserem a następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i cukry, cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto ***
*** Mrożone maliny wsypać do rondelka, dodać cukier oraz sok z cytryny i zagotować, często mieszając. Jeżeli owoce będą zbyt kwaśne należy dodać więcej cukru. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z dwiema łyżkami wody, dodać do gotujących się malin i energicznie wymieszać aby nie powstały grudki. Gotować jeszcze przez chwilę aż frużelina zgęstnieje. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej tylko do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Gorącą żelatynę dodać do gorącej frużeliny, wymieszać, nie gotować ***
*** Frużelinę schłodzić a następnie wylać na ciasto i całość wstawić do lodówki ***
*** SMACZNEGO ***
Zawsze korzystam z tego przepisu, często widzę poprzedni komentarz i
myślę sobie, że jeżeli coś zrobi się żle /w tak prostym przepisie to trudne/
to pretensje są idiotyczne. Przepis doskonały.
Żałuję że trafiłam na tą stronę, samo ciasto zakalec, na moją szkodę szukałam przepisu na kopiec kreta o trafiłam tutaj… Samo czekoladowe na innych stronach bez problemu, mój błąd że zaufałam podpowiedziom google. Nie polecam