Pieczone pierożki z kapustą i grzybami
Pierożki pieczone w piekarniku z farszem z kapusty z grzybami, obsypane sezamem- złociste, kruche i pyszne. Uwielbiamy je a szczególnie córka, potrafi zjeść tonę 😉 Jeśli chodzi o farsz to oczywiście można tu zrobić mnóstwo kombinacji smakowych, polecam serdecznie :))
Składniki na farsz:
300 g kiszonej kapusty- może być z marchewką
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka masła
sól, pieprz- do smaku
50 g grzybów- mogą to być grzyby suszone, mrożone lub świeże
1 cebula
1 łyżka oleju
*** Kapustę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Grzyby (jeżeli używamy suszonych to trzeba je wcześniej namoczyć i ugotować ) kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na patelni na oleju wraz z drobno poszatkowaną cebulką. Podsmażone grzyby dodajemy do odcedzonej, miękkiej kapusty. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy z dodatkiem masła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcemy aby farsz był drobniejszy możemy go jeszcze pokroić ***
Składniki na ciasto:
100 ml wody
2 łyżki masła
1 szklanka mąki
1 jajko
sól i pieprz
Dodatkowo:
jajko do smarowania pierożków
sezam do posypania
*** Do małego garnka wlać wodę, dodać masło i gotować aż tłuszcz się stopi ***
*** Na stolnicy wysypać mąkę, posypać ją łyżeczką soli oraz pieprzu i zagnieść z wodą ze stopionym masłem (na ciepło) oraz jajkiem ***
*** Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów ***
*** Odkrawamy 1/4 ciasta i bardzo cieniutko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka . Na każdym kółeczku kładziemy łyżeczkę farszu i zaklejamy ***
*** Jeśli chcemy zrobić ozdobną falbankę musimy zagiąć brzeg pieroga w kilku miejscach ***
*** Pierogi smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem ***
***Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy 15-20 minut aż pierożki ładnie się zrumienią (piekłam z termoobiegiem) ***
*** SMACZNEGO ***
Czy można takie surowe pierożki zamrozić?