Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

Pierożki pieczone w piekarniku z farszem z kapusty z grzybami,

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

Pierożki pieczone w piekarniku z farszem z kapusty z grzybami, obsypane sezamem- złociste, kruche i pyszne. Uwielbiamy je a szczególnie córka, potrafi zjeść tonę 😉 Jeśli chodzi o farsz to oczywiście można tu zrobić mnóstwo kombinacji smakowych, polecam serdecznie :))

Pieczone w piekarniku pierożki z kapustą

Składniki na farsz:

300 g kiszonej kapusty- może być z marchewką

3 ziarna ziela angielskiego

1 liść laurowy

1 łyżka masła

sól, pieprz- do smaku

50 g grzybów- mogą to być grzyby suszone, mrożone lub świeże

1 cebula

1 łyżka oleju

*** Kapustę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.  Grzyby (jeżeli używamy suszonych to trzeba je wcześniej namoczyć i ugotować ) kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na patelni na oleju wraz z drobno poszatkowaną cebulką. Podsmażone grzyby dodajemy do odcedzonej, miękkiej kapusty. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy z dodatkiem masła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcemy aby farsz był drobniejszy możemy go jeszcze pokroić ***

Smażona kapusta z grzybami

Składniki na ciasto:

100 ml wody

2 łyżki masła

1 szklanka mąki

1 jajko

sól i pieprz

Dodatkowo:

jajko do smarowania pierożków

sezam do posypania

 

*** Do małego garnka wlać wodę, dodać masło i gotować aż tłuszcz się stopi ***

Składniki na ciasto do pierogów

*** Na stolnicy wysypać mąkę, posypać ją łyżeczką soli oraz pieprzu i zagnieść z wodą ze stopionym masłem (na ciepło) oraz jajkiem ***

Mąka z masłem i jajkiem

*** Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów ***

Gotowe ciasto na pierogi

*** Odkrawamy 1/4 ciasta i bardzo cieniutko rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka . Na każdym kółeczku kładziemy łyżeczkę farszu i zaklejamy ***

Kółka wycięte na cieście na pierogi Ciasto zagiętę na kształ pierogów

*** Jeśli chcemy zrobić ozdobną falbankę musimy zagiąć brzeg pieroga w kilku miejscach ***

Robimy ozdobą falbankę na pierogach  Pieczone pierożki w trakcie przygotowania  Pieczone pierożki z grzybami

*** Pierogi smarujemy z wierzchu rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem ***

Pierożki posypane sezamem

***Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy 15-20 minut aż pierożki ładnie się zrumienią (piekłam z termoobiegiem) ***

Pierożki z kapustą z piekarnika   Pierożki z grzybami i kapustą

*** SMACZNEGO ***

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Pieczone pierożki z kapustą i grzybami