Cukinia po meksykańsku
Cukinia po meksykańsku. Uwielbiam zarówno cukinie jak i dania kuchni meksykańskiej, dlatego postanowiłam dzisiaj połączyć te dwie rzeczy i stworzyć na obiad cukinie zapiekaną z meksykańskim farszem. I był to strzał w dziesiątkę. Było pysznie, lekko pikantnie, kolorowo i efektownie. Polecam :))
Składniki:
4 cukinie
250 gram mielonego mięsa wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryka (miałam 4 papryki w różnych kolorach więc dałam po kawałku z każdej )
1 mała puszka kukurydzy
1 mała puszka czerwonej fasoli
2-3 łyżki koncentratu
1/2 szklanki bulionu
10 dkg żółtego sera
Przyprawy:
sól, pieprz – do smaku
papryka chilli – 1 łyżeczka,
zmielony kminek rzymski – 1 łyżeczka,
1 łyżeczka cukru,
szczypta suszonego oregano
*** Na patelni, na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, dodać zmieloną wołowinę, doprawić chili, kminkiem i oregano, mieszając zrumieniać z każdej strony ***
***Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i podlać lekko bulionem . Wymieszać i doprawić cukrem oraz pieprzem i solą do smaku ***
*** Potrawę dusić pod przykryciem przez około 10 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając podlewać trochę bulionem. Dodać przecier pomidorowy, fasolę oraz kukurydzę, wymieszać i gotować jeszcze ok. 2 minuty. Potrawa powinna być dość gęsta ***
*** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, odkładamy połowę a drugą część mieszamy z farszem ***
*** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środki cukinii ***
*** Cukinie wypełniamy farszem tworząc z niego wystającą górkę ***
*** Na farsz wykładamy resztę startego sera. Cukinie przekładamy do naczynia żaroodpornego ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy przez 25 minut ***