Pieczone, tarte buraczki
Pieczone, tarte buraczki są rewelacyjnym dodatkiem do obiadu. Smakują dużo lepiej niż gotowane ponieważ nie tracą smaku w wodzie. Często je robię i używam właśnie jako jarzynki do obiadu ale też świetnie nadają się do zupy czy sałatki. Polecam :))
Składniki:
5 średniej wielkości buraków
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Sól i pieprz czarny mielony- do smaku
Opcjonalnie kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny
*** Buraki dokładnie umyć, osuszyć i zawinąć szczelnie w folie aluminiową- każdego buraka osobno ***
*** Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180’C i piec przez 1 godzinę ***
*** upieczone buraczki obrać i zetrzeć na tarce ***
*** Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem do smaku i wymieszać. Można dodać 3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego ***
*** SMACZNEGO ***