Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym. Uwielbiam grzyby chyba w każdej postaci. Niestety sezon na nie jest bardzo krótki więc poza nim trzeba się zadowolić na przykład mrożonymi lub suszonymi grzybami. Dziś do zrobienia obiadu użyłam właśnie mrożonych i miałam naprawdę pyszny sosik do mięska, smakowało wybornie :))
Składniki:
Polędwiczka wieprzowa ok 300 gram
Grzyby ok 100-200 gram (użyłam mrożonych podgrzybków)
1 cebula
1 szklanka bulionu
Sól, pieprz
Łyżeczka mąki lub serka śmietankowego
Olej lub masło klarowane do smażenia
*** Polędwice myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy ***
*** Grzyby myjemy ( jeśli używamy mrożonych to rozmrażamy ) i kroimy na kawałki ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej lub masło i obsmażamy mięso krótko ale na dużym ogniu z dwóch stron na złoty kolor ***
*** Po zdjęciu mięsa z patelni na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną cebulkę a następnie dokładamy grzyby i podsmażamy przez parę minut cały czas mieszając. Grzyby przyprawiamy solą i pieprzem ***
*** Na patelnie dokładamy mięso, podlewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i dusimy aż polędwiczki będą miękkie a sos trochę zgęstnieje ***
*** Na końcu zagęszczamy sos mąką rozrobioną w zimnej wodzie lub serkiem śmietankowym i doprawiamy do smaku ***
*** SMACZNEGO ***
Uda się to danie z pieczarkami?