Domowe musli
Uwielbiam musli, szczególnie z jogurtem naturalnym i owocami. Wolę je jednak zrobić sama w domu , wtedy mam pewność co jest w środku. W kupnych musli zazwyczaj kryje się niepotrzebny cukier, ekstrakt słodu jęczmiennego i syrop glukozowo-fruktozowy, po co w „zdrowym” produkcie aż tyle niepotrzebnych, niezdrowych dodatków ? Zapraszam na moją wersje pysznych płatków 🙂
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki otrębów owsianych
3-6 łyżek miodu
1/2 szklanki orzechów (wedle uznania: np włoskie, laskowe, nerkowca itp )
1/2 szklanki suszonych owoców (wedle uznania np żurawina, rodzynki, daktyle, śliwki, morele itp.)
Wedle upodobań po garści:
słonecznika łuskanego,
pestek z dyni,
siemienia lnianego,
wiórków kokosowych,
itp inne ulubione dodatki
*** Orzechy i suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie wymienione składniki mieszamy ze sobą ***
*** Rozkładamy na blaszce do pieczenia ***
*** Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C często mieszając ***
*** Po wystudzeniu możemy przesypać do słoika lub zamykanego pudełeczka ***
*** SMACZNEGO ***