Kruche, maślane ciasteczka
Wielkanocno – wiosenne ciasteczka ;)) Są niebiańsko pyszne, kruche i maślane. Robi się je łatwo i szybko a jak się jeszcze ma jakieś małe rączki do pomocy to już w ogóle jest super zabawa. Polecam 🙂
Składniki:
125 g miękkiego masła
125 g cukru pudru
1 jajko
250 g mąki
1 mały cukier waniliowy
*** Wszystkie składniki razem zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto owijamy w folie i wkładamy na 10-15 minut do zamrażalki ( trochę ciasta możemy zmieszać z kakao aby potem zrobić ozdoby na ciasteczkach ) ***
*** Rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka- ja użyłam foremek którymi można też wytłoczy wzór na ciasteczku ***
*** Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 minut- aż się ładnie zrumienią ***
*** Ciasteczka na drugi dzień jeszcze bardziej kruszeją ***