Dwukolorowe ciasteczka jajeczka
Kruche, maślane, dwukolorowe ciasteczka będą pyszną ozdobą świątecznego stołu. Niestety u mnie zawsze znikają w mgnieniu oka i długo na stole nie goszczą 😉 Do ich wykonania wystarczy posiadać najzwyklejszą foremkę w kształcie jaja, ja miałam taką którą można też wytłoczyć wzorek na ciastku ale nie jest to konieczne ponieważ i bez tego bardzo efektownie wyglądają 🙂
Składniki:
250 gram mąki
150 gram cukru
1 jajko
125 gram miękkiego masła
1 łyżka kakao
1 łyżka mleka
*** Z podanych składników ( z pominięciem kakao i mleka) zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Do jednej części dodać łyżkę kakao i łyżkę mleka- zagnieść ***
*** Następnie odcinać naprzemiennie po kawałku raz ciemnego a raz jasnego ciast i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Płaty ciasta układać jedno na drugim, raz jasny raz ciemny. Ciasta zawinąć w folie i włożyć na 10 minut do zamrażalki. ***
*** Po wyjęciu z zamrażalki odcinać dość cienkie paski w poprzek ciasta ***
*** Lekko rozwałkować i z tak powstałej mozaiki wycinać foremką jajka ***
*** Wycięte ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Piec w piekarniku nagrzanym do 180′ C ( bez termoobiegu) przez około 15 minut ***