Jaja zapiekane w bekonie
Jaja owinięte wędzonym boczkiem i zapiekane z pieczarkami, cebulką, pomidorkami koktajlowymi oraz serem pleśniowym. Wyborne śniadanko, pasuje zarówno od święta jak i w zwykły dzień. Przyrządzenie tego dania nie zajmuje dużo czasu a jest naprawdę pyszne 🙂
Składniki na jedną porcje:
2-3 plastry chudego boczku wędzonego (można zastąpić szynką szwarcwaldzką)
2 jajka
Pół małej cebulki
2 pomidorki koktajlowe
3-4 małe pieczarki
4 plasterki sera pleśniowego
Kiełki rzodkiewki
Sól i pieprz
Masło do zasmażenia pieczarek
*** Pieczarki i cebulkę kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Małą, okrągłą Foremkę wyściełamy plasterkami boczku ***
*** Na dno wykładamy podsmażone pieczarki z cebulką ***
*** Na cebulce układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe ***
*** Pomidorki przykrywamy plasterkami sera pleśniowego ***
*** Na wierzch wbijamy dwa jajka które przyprawiamy solą i pieprzem ***
*** Wystające plasterki boczku zawijamy do środka ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 15-20 minut ***
*** Podajemy ułożone na kiełkach rzeżuchy ***