Jaja zapiekane w bekonie

Jaja zapiekane w wędzonym boczku

Jaja zapiekane w bekonie

Jaja owinięte wędzonym boczkiem i zapiekane z pieczarkami, cebulką, pomidorkami koktajlowymi oraz serem pleśniowym. Wyborne śniadanko, pasuje zarówno od święta jak i w zwykły dzień. Przyrządzenie tego dania nie zajmuje dużo czasu a jest naprawdę pyszne 🙂

Jaja zapiekane w wędzonym boczku

Składniki na jedną porcje:
2-3 plastry chudego boczku wędzonego (można zastąpić szynką szwarcwaldzką)
2 jajka
Pół małej cebulki
2 pomidorki koktajlowe
3-4 małe pieczarki
4 plasterki sera pleśniowego
Kiełki rzodkiewki
Sól i pieprz
Masło do zasmażenia pieczarek

*** Pieczarki i cebulkę kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle.  Małą, okrągłą Foremkę wyściełamy plasterkami boczku ***

Plastry boczku w małej foremce
*** Na dno wykładamy podsmażone pieczarki z cebulką ***

Boczek i pieczarki w foremce
*** Na cebulce układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe ***

Ćwiartki pomidorów ułożone na bekonie i pieczarkach
***  Pomidorki przykrywamy plasterkami sera pleśniowego ***

Pomidory i wszystko przykryte serem pleśniowym
*** Na wierzch wbijamy dwa jajka które przyprawiamy solą i pieprzem ***

Jajka wbite w wcześniej przygotowane produkty
*** Wystające plasterki boczku zawijamy do środka ***

Boczek zwijamy do środka
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 15-20 minut ***

Jaja zapiekane w boczku
*** Podajemy ułożone na kiełkach rzeżuchy ***

Jaja zapiekane w wędzonym boczku ułożone na kiełkach

KOMENTARZE