Kolorowe naleśniki
Barwione burakiem, szpinakiem i kurkumą- smakują wybornie i wyglądają bardzo efektownie, czego chcieć więcej ? Zapraszam Was na pyszne naleśniczki 😊😊😊
Ciasto na naleśniki:
2 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanki mleka
1 łyżka oliwy
Wszystko dokładnie wymieszać i podzielić na 3 porcje.
*** Aby naleśniki były różowe do ciasta dodajemy 2-3 łyżki zakwasu z buraka (lub małego buraka bardzo drobno startego) i dokładnie mieszamy ***
*** Aby uzyskać zielony kolor, ciasto blendujemy z garścią świeżego szpinaku (możemy użyć mrożonego szpinaku ale uprzednio trzeba go rozmrozić) ***
*** Żółte naleśniki uzyskujemy poprzez dodanie pół łyżeczki kurkumy do ciasta i dokładne wymieszanie ***
*** Naleśniki smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju ***
*** Myślę, że farsz do naleśników możemy sobie wybrać jaki tylko mamy ochotę i chyba każdy tu będzie pasował, ponieważ barwniki które używamy do ciasta nie są jakoś specjalnie w smaku wyczuwalne. Ja jako farsz użyłam szynkę drobiową, ser żółty gouda, ser mozarella ( w kulce z zalewy ), paprykę żółtą i czerwoną oraz cukinię. Sery, szynkę i cukinie pokroiłam w cieniutkie plasterki (użyłam krajalnicy) a papryki w słupki ***
*** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i przecinamy przez środek na połówki ( przecinanie nie jest konieczne, możemy również zapiekać w całości ) ***
*** Ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 20 minut ***
*** Podajemy polane sosem czosnkowym ***
Polecam również: