Zupa gulaszowa
Pożywne danie jednogarnkowe, którym z pewnością naje się cała rodzina. Gęsta, rozgrzewająca i sycąca zupa gulaszowa spokojnie zastępuje dwudaniowy obiad. Doskonały pomysł na danie w chłodniejsze dni 🙂
Składniki:
1/2 kg mięsa gulaszowego ( miałam 20 dkg wołowego i 30 dkg wieprzowego )
1 litr bulionu
1 puszka (lub kartonik) krojonych pomidorów
1 czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy -ja miałam kukurydzę z chili więc zupa wyszła dość pikantna 🙂
1 cebula
2 – 3 ząbki czosnku
2 ziemniaki
1/2 pora
Liść laurowy, ziele angielskie
Papryka w proszku- słodka i ostra
Pieprz mielony, majeranek, sól
Olej do smażenia
3 łyżki śmietanki- do zaciągnięcia zupy
*** Mięso pokroić, podsmażyć na złoty kolor razem z cebulką i czosnkiem a następnie posypać papryką słodką i ostrą ***
*** zalać bulionem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i gotować około 45 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę i pora oraz pomidory z puszki i kukurydze. Całość gotować jeszcze 30 minut ***
*** Następnie doprawić do smaku i zaciągnąć śmietanką którą przed dodaniem należy zmieszać w kubeczku z dwiema łyżkami zupy aby się nie zważyła ***