Polędwiczki wieprzowe pieczone w sosie sojowym i miodzie
Aromatyczne, kruche i soczyste polędwiczki wieprzowe, upieczone w rękawie, marynowane w sosie sojowym oraz miodzie. Pyszny pomysł na codzienny jak i odświętny obiad 🙂
Składniki:
Polędwica wieprzowa ok 1/2 kg
Marynata:
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju
2 łyżki wody
Sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka słodka
*** w miseczce wymieszać składniki marynaty: sos sojowy, miód, olej, wodę, przeciśnięty czosnek i przyprawy ***
*** Polędwiczki, umyć i osuszyć, namoczyć w marynacie, ponakłuwać i odstawić przynajmniej na godzinę ***
*** Mięso włożyć do foliowego rękawa do pieczenia (razem z marynatą) i szczelnie zamknąć lub zawiązać ***
*** Umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200’C na 40 minut ***
*** Następnie rękaw delikatnie rozciąć od góry i piec jeszcze 10 minut aby mięso się ładnie zarumieniło ***
*** Tak upieczone mięso jest kruche i soczyste oraz bardzo aromatyczne ***