Zupa ogórkowa z klopsikami
Ogórkowa to chyba jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju, zaraz po pomidorowej i rosole 😉 Ja ją zwyczajnie uwielbiam, szczególnie w wersji z ziemniaczkami i klopsikami oraz jajkiem ugotowanym na twardo. Oto mój przepis:
SKŁADNIKI:
1 mała marchewka
1 korzeń pietruszki
Pół małego pora lub kawałek dużego
Pół małego selera
3 kulki pieprzu
3 kulki ziela angielskiego
litr bulionu
1 duży ziemniak lub dwa małe
3-4 ogórki kiszone
Szklanka wody z ogórków kiszonych
Sól, pieprz, maggi w płynie
Składniki na klopsiki:
30 dkg mięsa mielonego ( ja miałam mięso z indyka )
pół cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
3 łyżki mąki
sól, pieprz, majeranek
*** włoszczyznę obieramy, myjemy i zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości wraz z kulkami pieprzu i ziela angielskiego ***
*** gdy warzywa będą miękkie miksujemy wszystko blenderem ( przed miksowaniem wyławiam i wyrzucam kulki pieprzu i ziela ang.) ***
*** Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zagniatamy ciasto. Z zagniecionego ciasta robimy małe klopsiki i obtaczamy je w mące ***
*** Klopsiki wrzucamy do gotującej się zupy, ziemniaka obieramy, kroimy w drobną kostkę i również dokładamy do zupy, gotujemy ok 10 minut ***
*** Następnie ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, dorzucamy do zupy, dolewamy też wodę z ogórków i gotujemy jeszcze 10 minut ***
*** zupkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie (możemy zabielić śmietanką) a na talerzu dekorujemy połówką jajka ugotowanego na twardo ***
Dlaczego pulpety wyszły twarde? To może być wina braku cebulki lub nieocieplonego mięsa?