Murzynek Ciasto

Murzynek

Ciasto murzynek

Prosty, klasyczny i sprawdzony przepis na ciemne ciasto przekładane dżemem i polane polewą czekoladową – zawsze się udaję 🙂

Składniki:

  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubiony dżem, konfitura lub powidła do przełożenia

Najpierw w małym garnku zagotowujemy masło z cukrem, wodą i kakao- mieszamy tak długo aż cukier się rozpuści i odstawiamy do ostygnięcia. Z otrzymanej polewy czekoladowej odlewamy około pół szklanki aby później polać nią upieczone ciasto

Masło z cukrem i wodą w trakcie gotowania

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem i dodajemy razem z jajkami do ostudzonej polewy z garnka. Całość mieszamy a następnie wylewamy na płaską blachę i pieczemy około 45 minut ( do suchego patyczka )w piekarniku nagrzanym do 180’C

Ciasto czekoladowe

Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części i przekładamy ulubionym dżemem albo powidłami

Przecięte ciasto czekoladowe

Na wierzchu ciasto polewamy pozostawioną polewą czekoladową

Tak prezentuje się ciasto z dżemem popularnie zwane „murzynek” wykonane według mojego przepisu

Ciasto murzynek

*** Smacznego :)***

Polecam również:

Brownie – wilgotne ciasto czekoladowe

Brownie - wilgotne ciasto czekoladowe

 

Top 25 najlepszych przepisów na ciasta

Zestawienie przepisów na najlepsze ciasta – takie, które zachwycają smakiem, wyglądem i zawsze się udają, idealne inspiracje

 

Ciasto gwiazdka z budyniem i malinami

Ciasto gwiazdka z budyniem i malinami

1 komentarz do “Murzynek”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry