Makaron z kurczakiem i ze szpinakiem
Łatwy przepis na szybkie i pyszne danie. Połączenie filetu z kurczaka ze szpinakiem doprawione czosnkiem i zaciągnięte śmietanką wydaje się być idealne do makaronu. Polecam spróbować nie tylko miłośnikom szpinaku 🙂
SKŁADNIKI:
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 dkg wędzonego boczku
2 garści świeżego szpinaku (lub mrożonego)
150 ml śmietanki 30%
2 łyżki serka śmietankowego (np. Almette lub Turek)
250 gram makaronu np. Penne
Pieprz, sól, bazylia
*** Filet z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i delikatnie doprawić solą oraz pieprzem. Boczek drobno pokroić i podsmażyć na patelni, na powstałym tłuszczu podsmażyć cebulkę z czosnkiem a następnie dodać mięso, wszystko razem smażyć ciągle mieszając przez około 5 minut- aż mięso się zrumieni ***
*** Szpinak dokładnie myjemy (a jeśli jest mrożony to rozmrażamy) i dodajemy do mięsa. Wszystko smażymy przez kolejne 5 minut ciągle mieszając ***
*** Do potrawy dodajemy śmietankę oraz serek i mieszamy aż zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz świeżą lub suszoną bazylią ***
*** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu ***
SMACZNEGO 🙂