Grzybki w occie
W lasach mamy wysyp grzybów, warto więc trochę tych pysznych dobroci natury zachować na później. Możemy je ususzyć, zamrozić, zawekować w słoiki lub zamarynować w occie. U mnie już w całym domu pachnie suszonymi grzybkami, a w spiżarni stoi kilkanaście słoiczków marynowanych podgrzybków. Coś pysznego!
Składniki:
ok 3 kg grzybów (np. podgrzybki, borowiki, kozaki czy maślaki)
ok 2 litry wody
1 łyżka soli
1 łyżka octu
- Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 cebula
4 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
5-6 ziarenek ziela angielskiego
7-8 ziarenek pieprzu
4 liście laurowe
1 łyżeczka gorczycy
*** Do marynowania w occie najlepsze są mniejsze i jędrne grzybki. Najpierw grzyby oczyszczamy, potem dokładnie myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy sól oraz łyżkę octu i zagotowujemy ***
*** Następnie grzyby odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Obgotowane grzyby przekładamy do czystych słoiczków – do 3/4 wysokości słoika ***
*** Przygotowujemy zalewę octową. W garnku umieszczamy wszystkie składniki:wodę, ocet, sól, cukier, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, gorczycę i pokrojoną w piórka cebulę (u mnie zalewa z podwójnej ilości składników, bo miałam dużo grzybków) . Całość zagotowujemy ***
*** Słoiczki z grzybkami zalewamy gorącą zalewą z przyprawami, rozkładając je mniej więcej po równo do każdego słoiczka ***
*** Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku lub w piekarniku (sposoby pasteryzacji opisałam niżej, ja pasteryzuje w piekarniku) ***
*** Studzimy i przekładamy do spiżarni lub piwnicy ***
*** SMACZNEGO ***
*Sposoby pasteryzacji:
- W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
- W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.