Placuszki bananowce


Placuszki bananowce

Rumiane, chrupiąc z zewnątrz i mięciutkie w środku, po prostu pyszne, a do tego bardzo łatwe i szybciutkie w wykonaniu. Świetne na deser, podwieczorek lub przekąskę dla dzieciaków. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g gęstego jogurtu naturalnego

2 jajka

1,5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżka cukru waniliowego

  • Dodatkowo:

2-3 dojrzałe banany

olej do smażenia

miód do polania placuszków lub cukier puder do posypania

 

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski ***

*** Całość mieszamy razem do momentu uzyskania jednolitej masy ***

*** Banany kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy ***

*** Na patelni rozgrzewamy około 1/3 szklanki oleju. Na rozgrzanym tłuszczu układamy po około dwie łyżki ciasta na każdy placuszek, zmniejszamy ogień, aby ciasto nam się nie przypaliło i ładnie upiekło w środku. Zostawiamy odstępy gdyż placki urosną podczas smażenia ***

*** Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor ***

*** Po zdjęciu z patelni placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** Podajemy polane miodem lub posypane cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

 

KOMENTARZE