Wiejskie klopsiki mielone w pysznym sosie


Wiejskie klopsiki mielone w pysznym sosie

Delikatne, soczyste i rumiane klopsiki mięsne z dodatkami, duszone w bardzo aromatycznym sosie, to ciekawy pomysł na przepyszny obiad dla całej rodzinki. Wypróbujcie koniecznie ten przepis!

 

 

 

 

Składniki:

0,5kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego (u mnie wieprzowo-wołowe)

1 jajko

1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku lub 1/3 szklanki bułki tartej

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany

1 młoda cukinia lub pół większej

1 cebula

30dkg pieczarek

sól, pieprz, liść laurowy

3/4 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu

pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa

1 łyżeczka musztardy

około 1/4 szklanki słodkiej śmietanki

olej do smażenia

zielenina do posypania

 

 

 

 

*** Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki i podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebula ***

*** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę lub bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku ***

*** Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Połowę podsmażonych pieczarek z cebulką kroimy na małe kawałki ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy startą cukinię oraz pokrojone pieczarki **

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki podsmażamy na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***

*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Na patelnię dokładamy pozostałe podsmażone pieczarki oraz liść laurowy. Całość zakrywamy pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu przez około 20 minut ***

*** Po tym czasie wyjmujemy klopsiki z patelni, a do powstałego sosu dodajemy musztardę, mieszamy ***

*** Do śmietanki dodajemy 2-3 łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy na patelnie, mieszamy i zagotowujemy (jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy dodatkowo zgęścić go niewielką ilością mąki) ***

*** Do sosu dodajemy klopsiki, delikatnie mieszamy i dusimy wszystko na małym ogniu przez około 5 minut ***

*** Podajemy posypane świeżą zieleniną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments