Sernik Brzdąc


Sernik Brzdąc

Delikatny i kremowy sernik z pyszną i rozpływającą się w ustach pianką czekoladową oraz chrupiącymi kuleczkami. Mega smaczne połączenie!

 

 

 

Składniki:

ok 200g herbatników

1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)

1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g)

5 jajek

2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g)

  • Pianka czekoladowa:

250ml śmietanki kremówki 36%

250g serka mascarpone

2-3 łyżki cukru pudru

4-5 łyżek kremu czekoladowego typu nutella

  • Dodatkowo:

1 opakowanie wafelków w czekoladzie „O!Kulki” (kupiłam w Biedronce)

 

 

 

*** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26×21 centymetrów) i na spodzie układamy herbatniki ***

*** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na sztywną pianę ***

*** Pianę przekładamy do osobnej miski i odkładamy na później. W misie miksera umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (sam proszek) ***

*** Całość miksujemy razem do połączenia się składników ***

*** Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – nie miksujemy ***

*** Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami  ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.Sernik po upieczeniu zawsze opada. Aby sernik był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki, wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponownie sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach  ***

*** Gdy sernik ostygnie przygotowujemy piankę czekoladową. Do misy miksera przekładamy serek mascarpone, wlewamy śmietankę i wsypujemy cukier puder. Wszystko razem miksujemy, aż krem zgęstnieje (nie za długo aby się nie zważył) ***

*** Dodajemy krem czekoladowy i mieszamy, aż składniki się połączą ***

*** Tak przygotowany krem wykładamy na wystudzony sernik ***

*** Na kremie układamy kuleczki czekoladowe, najlepiej wyłożyć je w równych rzędach, aby później ciasto się dobrze kroiło ***

*** Sernik wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE