Kruche rogaliki z jabłkami jak u babci


Kruche rogaliki z jabłkami jak u babci

Delikatne, mięciutkie i mega kruche domowe rogaliki. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

350g mąki pszennej

200g zimnego masła – 1 kostka

2 łyżki cukru pudru

4 żółtka

  • Nadzienie:

2 jabłka

2 łyżki cukru waniliowego

  • Dodatkowo:

Cukier puder do posypania rogalików

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, masło kroimy w dużą kostkę ***

*** Wszystko zagniatamy razem, aż powstanie jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części ***

*** Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem waniliowym ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła ***

*** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy 1 łyżkę pokrojonych jabłek ***

*** Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy ***

*** Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15-20 minut – do mocnego zrumienienia ***

*** Po upieczeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 


KOMENTARZE

5 komentarzy do “Kruche rogaliki z jabłkami jak u babci

  • Ania

    Nie polecam przynajmniej do rogalików. Ciężko cokolwiek uformować. Ciasto mało elastyczne nawet nie dało się rozwałkować tak cienko jak na zdjęciu. Jak na razie moja największa porażka kulinarna mimo ścisłego trzymania się przepisu.

  • Maja

    Robilam juz wiele przepisow z tego bloga i zawsze wszystko wychodzilo pysznie! Tym razem probowalam wlozyc jablka do srodka rogalika i zupelnie mi to nie wychodzilo. Po kilku probach ostatecznie zrobilam bez jablek. Rogaliki wyszly smaczne ale faktycznie, dosc trudno je wykonac.

  • Iwona

    Ciasto wyszło beznadziejne a robiłam co do joty z przepisem, w ogóle się nie sklejało, nie można było zawinąć rogalika bo wszystko się rozpadało, Wielkie rozczarowanie

  • Aneta

    Mi wyszły idealne, kruche i przepyszne. Podczas wałkowania podsypałam mąką i było ok. Ciasto nie jest słodkie ale nadzienie jest i do tego na końcu posypujemy cukrem pudrem, jak dla mnie to w zupełności wystarczy i w smaku są super!