Kruche rogaliki z jabłkami jak u babci
Delikatne, mięciutkie i mega kruche domowe rogaliki. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
350g mąki pszennej
200g zimnego masła – 1 kostka
2 łyżki cukru pudru
4 żółtka
- Nadzienie:
2 jabłka
2 łyżki cukru waniliowego
- Dodatkowo:
Cukier puder do posypania rogalików
*** Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, masło kroimy w dużą kostkę ***
*** Wszystko zagniatamy razem, aż powstanie jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***
*** Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części ***
*** Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z cukrem waniliowym ***
*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, na kształt koła ***
*** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta kładziemy 1 łyżkę pokrojonych jabłek ***
*** Trójkąciki zwijamy w rogaliki i dobrze sklejamy ***
*** Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15-20 minut – do mocnego zrumienienia ***
*** Po upieczeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Robilam juz wiele przepisow z tego bloga i zawsze wszystko wychodzilo pysznie! Tym razem probowalam wlozyc jablka do srodka rogalika i zupelnie mi to nie wychodzilo. Po kilku probach ostatecznie zrobilam bez jablek. Rogaliki wyszly smaczne ale faktycznie, dosc trudno je wykonac.
Ciasto wyszło beznadziejne a robiłam co do joty z przepisem, w ogóle się nie sklejało, nie można było zawinąć rogalika bo wszystko się rozpadało, Wielkie rozczarowanie
Mi wyszły idealne, kruche i przepyszne. Podczas wałkowania podsypałam mąką i było ok. Ciasto nie jest słodkie ale nadzienie jest i do tego na końcu posypujemy cukrem pudrem, jak dla mnie to w zupełności wystarczy i w smaku są super!
Tragedia. Ciasto w ogóle nie było słodkie. Ciężko było je skleić. Nie polecam tego przepisu.