Porzeczkowiec z pyszną bezową pianką


Porzeczkowiec z pyszną bezową pianką

Proste i w miarę szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie, z puszystą bezą i soczystymi porzeczkami. Niezwykle smaczne i eleganckie ciacho. Słodycz bezowej pianki i lekko kwaskowe owoce świetnie ze sobą współgrają. Polecam!

 

 

Składniki:

  • CIASTO:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250g masła

6 łyżek cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

4 żółtka

  • BEZA:

4 białka

szczypta soli

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

  • DODATKOWO:

400g porzeczek (u mnie czerwone i białe)

2 łyżki kaszy manny

cukier puder do posypania ciasta

 

 

*** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem i żółtkami ***

*** Zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy kulę ***

*** Ciasto dzielimy na dwie części: 3/4 i 1/4. Każdą część owijamy folią spożywczą. Większe ciasto wkładamy na około  30 minut do lodówki, a mniejsze do zamrażarki ***

*** Po tym czasie większą częścią ciasta wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Drugą połowę ciasta nadal przechowujemy w zamrażarce. Użyłam foremki o wymiarach 26×26 cm ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 10-15 minut, do lekkiego zrumienienia. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy bezę, patrz dwa kroki niżej. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posypujemy równomiernie połową kaszki manny ***

*** Na ciepłym cieście układamy umyte i osuszone porzeczki i posypujemy je pozostałą kaszką manną ***

*** Beza: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy ***

*** Na porzeczkach równomiernie rozsmarowujemy piankę bezową ***

*** Na bezę ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut ***

*** Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem ***

*** Kroimy po całkowitym wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

5 1 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments