Frykadelki w sosie pieczarkowym
Faszerowane roladki z mięsa mielonego duszone w aromatycznym sosie. Najlepiej smakują podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, z dodatkiem ulubionej surówki. Świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny!
Składniki:
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 jajka
pół szklanki bułki tartej
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
2 cebule (jedna do farszu, druga do sosu)
10 dkg boczku wędzonego
2 ogórki kiszone
pół czerwonej papryki
pół pęczka zielonej pietruszki
kilka łyżek musztardy
30dkg pieczarek
liść laurowy, ziele angielskie
ok 1,5 szklanki bulionu lub wody
opcjonalnie 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
olej do smażenia
1 szklanka mąki do obtoczenia roladek
1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu
2 łyżki słodkiej śmietanki
*** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolitą masę ***
*** Przygotowujemy farsz. Boczek, ogórki, jedną cebule oraz paprykę kroimy w małą kosteczkę, pietruszkę drobno siekamy ***
*** Wszystkie składniki na farsz przekładamy do miski i mieszamy ***
*** Przyprawione mięso dzielimy na około 8 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek. Smarujemy delikatnie musztardą i nakładamy po około dwie łyżki farszu ***
*** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach zgrabne roladki ***
*** Roladki mięsne obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach, lekko dociskając, aby nie otwierały się podczas smażenia ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor ***
*** Roladki zdejmujemy z patelni, a na tym samy tłuszczu podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z drobno posiekaną cebulką ***
*** Do podsmażonych pieczarek dokładamy roladki, całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego oraz sos sojowy, jeżeli go używamy ***
*** Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas obracając roladki ***
*** Po tym czasie roladki wyjmujemy, a powstały sos zaciągamy. Mąką rozrabiamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem śmietanki, dodajemy dwie łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy, wlewamy na patelnie, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Powstały sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** Roladki ponownie dokładamy na patelnie i podgrzewamy w sosie ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ