Cytrynowa chmurka


Cytrynowa chmurka

Delikatne, kremowe ciasto na kruchym spodzie, z bananami i cytrynową nutką oraz chrupiącą bezą. Bardzo efektowne i smaczne. Świetne zarówno na święta, jak i urodziny, czy inne imprezy domowe. Polecam!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto kruche:

3 żółtka

150g mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

100g masła

30g cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

  • Masa cytrynowo-bananowa:

2 galaretki cytrynowe

3 szklanki wrzącej wody

ok 6-7 bananów

  • Krem cytrynowy:

330ml schłodzonej śmietanki kremówki 30-36%

250g serka mascarpone

1 galaretka cytrynowa + 1 szklanka wody

  • Beza:

3 białka

150g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

ok 50g płatków migdałowych

 

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone. Składniki zagniatamy razem, aż powstanie jednolite ciasto, można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny ***

*** Blachę do pieczenia wykładamy papierem (moja foremka ma wymiary 32×20 cm). Ciastem z lodówki wykładamy dno foremki i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15 minut – do zezłocenia. Ciasto wyjmujemy i studzimy ***

*** Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w trzech szklankach wrzącej wody, mieszamy i odkładamy do momentu, aż całkowicie ostygną i zaczną tężeć. W osobnej miseczce rozpuszczamy jedną galaretkę (potrzebną do kremu cytrynowego) w jednej szklance gorącej wody i również odkładamy do całkowitego wystudzenia i lekkiego stężenia ***

*** Banany przekrawamy wzdłuż na połówki i wykładamy na ciasto ***

*** Całość zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki ***

*** Przygotowujemy krem cytrynowy. Śmietankę i serek mascarpone miksujemy razem, aż uzyskamy gęsty krem ***

*** Cienkim strumieniem wlewamy zimną i lekko tężejącą galaretkę, mieszamy ***

*** Tak przygotowany krem cytrynowy wykładamy na ciasto i całość ponownie wkładamy do lodówki ***

*** Beza: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (uważając aby nie ich nie przebić! Ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna). Następnie dalej miksując stopniowo dodajemy cukier. Teraz ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy ***

*** Gotową bezę przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, na taki wymiar jaki mamy rozmiar blaszki do ciasta. Bezę posypujemy płatkami migdałowymi ***

*** Aby beza wyszła sucha i chrupiąca, należy ściśle przestrzegać procedury jej przygotowania. Nagrzewamy piekarnik do 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy bezę przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy bezę przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę na następne 60 minut.  W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika! ***

*** Bezę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier ze spodu i układamy bezę na kremie śmietankowym lekko dociskając. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc aby masy stężały ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

3.4 13 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments