Schabowy po meksykańsku

Schabowy po meksykańsku

Znudziły Wam się tradycyjne kotlety? Spróbujcie schabowych w wersji meksykańskiej. Kruche i soczyste mięso w pysznej panierce, podane z salsą pomidorową, podbije podniebienia wszystkich smakoszy!

 

 

Składniki:

3-4 plastry schabu

1 cebula

3/4 szklanki mleka

masło klarowane lub olej – do smażenia

  • PANIERKA:

1/2 szklanki mąki

1 jajko

3/4 szklanki bułki tartej

sól, pieprz

1/3 łyżeczki chilli w proszku

1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1 łyżka posiekanej pietruszki

  • SALSA POMIDOROWA:

2 pomidory

1/2 cebuli

1 mała papryczka chilli

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka soku z limonki

 

 

*** Mięso rozbijamy tłuczkiem, wkładamy do miski, przekładamy plasterkami cebuli, zalewamy mlekiem i odkładamy na minimum kilka godzin (można też zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce) ***

Kotlety schabowe na niedzielny obiad

*** Po tym czasie kotlety odsączamy z mleka i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Mięso obtaczamy równomiernie w mące ***

*** Przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z papryką, chilli, oregano i posiekaną zieleniną ***

*** Kotlety moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy z dwóch stron w panierce ***

*** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor ***

*** Przygotowujemy salsę pomidorową: pomidory kroimy w kostkę dodajemy drobno posiekaną cebulę, chilli i pietruszkę. Polewamy sokiem z limonki i mieszamy ***

*** Po zdjęciu z patelni kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** Kotlety podajemy z duszonymi ziemniaczkami lub z ryżem i salsą pomidorową ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

2 komentarze do “Schabowy po meksykańsku”

  1. Anna Kordecki

    Pietruszka do salsy? Jezeli to ma byc po meksykansku, to tylko kolendra. Jezeli w Polsce nie ma swiezej, to moze byc Susanna. Chyba ze nazwiecie to polska wersja salsy.
    Ale coz, znam Polakow, ktorzy do dan pseudo meksykanskich dodaja ziarno sezamowe.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewijanie do góry