Bajka czekoladowa


Bajka czekoladowa

Pyszne i bardzo efektowne ciasto z rozpływającym się w ustach kremem czekoladowym i zatopioną ozdobną warstwą biszkopcikową. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, jak i na imprezach oraz uroczystościach rodzinnych. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:

pół szklanki mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

70g masła

30g gorzkiej czekolady

1/4 szklanki kakao

1 jajko

1/4 szklanki cukru

1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%

  • Krem czekoladowy:

500 ml śmietanki kremówki

5 łyżek kremu czekoladowego typu nutella

3 łyżki żelatyny

1/3 szklanki gorącej wody

  • Warstwa biszkoptowa:

1 opakowanie okrągłych biszkoptów

3/4 szklanki wody

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

opcjonalnie można także dodać 1-2 łyżki alkoholu

  • Dodatkowo:

ok 12 sztuk kakaowych herbatników

1 opakowanie kwaśnej śmietany 18% (ok 200g)

3 łyżki cukru pudru

50g gorzkiej czekolady

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto czekoladowe: w garnuszku roztapiamy masło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę ***

*** Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.Dodajemy kakao, mieszamy i odkładamy do wystudzenia  ***

*** W misce miksera ubijamy jajko z cukrem na jasną pianę ***

*** Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masę czekoladową i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ***

*** W osobnej misce mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Do ciasta dodajemy naprzemiennie suche składniki i śmietanę, cały czas ubijając. Ciasto wyjdzie dość gęste ***

*** Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – moja blaszka ma wymiary 21 x 21 cm ***

*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka ***

*** Przygotowujemy krem czekoladowy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy łyżka po łyżce krem czekoladowy, cały czas miksując. Na koniec po łyżeczce dodajemy wystudzoną żelatynę ***

*** 1/3 kremu wykładamy na wystudzone ciasto ***

*** W małej miseczce mieszamy wodę z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz opcjonalnie z alkoholem. Biszkopty kolejno zamaczamy na krótko w miseczce ***

*** Namoczone biszkopty układamy w rzędach na kremie jeden nachodzący końcówką na drugi, wciskając je delikatnie w krem ***

*** Na biszkopty wykładamy pozostały krem, wyrównujemy ***

*** Na kremie układamy herbatniki ***

*** Kwaśną śmietanę mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i wykładamy na warstwie herbatników ***

*** Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i wylewamy tworząc paseczki na śmietanie ***

*** Końcówką łyżeczki mieszamy czekoladę ze śmietaną tworząc wzorek ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

3.6 5 votes
Article Rating

Leave a Reply

1 Komentarz
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
1 miesiąc temu

Opakowanie śmietany tzn ile?