Zupa kowbojska z fasolą i wołowiną


Zupa kowbojska z fasolą i wołowiną

Treściwa, rozgrzewająca  i aromatyczna zupka poleca się na jesienny obiadek. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem. Proste i pożywne danie dla całej rodziny.

 

 

Składniki:

40dkg fasoli Piękny Jaś

ok 0,5 kg wołowiny

ok 15-20 dkg wędzonego boczku

1 cebula

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

2-3 ząbki czosnku

2-3 ziemniaki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przyprawy:  ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, 2 łyżki majeranku, szczypta chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka cukru

opcjonalnie 1 łyżka kminku

2 łyżki oleju do smażenia

1,5 -2  litra wody

1- 2 łyżki mąki pszennej

 

 

*** Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin ***

*** Boczek wędzony kroimy w średniej wielkości kostkę, a cebulę drobno siekamy ***

*** Mięso wołowe kroimy w dużą kostkę ***

*** W dużym garnku podsmażamy boczek z cebulą ***

*** Gdy cebula się zeszkli przekładamy całość na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażamy mięso ***

*** Gdy mięso straci surowy kolor, dokładamy ponownie boczek z cebulą, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę ***

*** Fasolę przecedzamy, dokładamy do garnka z mięsem, zalewamy świeżą wodą, dodajemy liść laurowy oraz po trzy kulki ziela angielskiego i pieprzu. Całość zagotowujemy ***

*** Dokładamy obrane marchewki i pietruszkę, przeciśnięty czosnek oraz pozostałe przyprawy ***

*** Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około godzinę. W międzyczasie zaparzamy kminek jeżeli go używamy: dwie łyżki kminku wsypujemy do szklanki i zalewamy do połowy wrzątkiem. Odkładamy na 15 minut. Po tym czasie wywar przelewamy przez sitko do zupy  ***

*** Po godzinie gotowania do zupy dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy jeszcze przez około 15 minut ***

*** Marchew i pietruszkę wyciągamy, drobno siekamy i umieszczamy ponownie w zupie ***

*** Po tym czasie do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy i całość zaciągamy mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody (zaciąganie można pominąć, wówczas zupa będzie rzadsza) ***

*** Całość doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments