Zupa kowbojska z fasolą i wołowiną
Treściwa, rozgrzewająca i aromatyczna zupka poleca się na jesienny obiadek. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem. Proste i pożywne danie dla całej rodziny.
Składniki:
40dkg fasoli Piękny Jaś
ok 0,5 kg wołowiny
ok 15-20 dkg wędzonego boczku
1 cebula
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
2-3 ząbki czosnku
2-3 ziemniaki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, 2 łyżki majeranku, szczypta chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka cukru
opcjonalnie 1 łyżka kminku
2 łyżki oleju do smażenia
1,5 -2 litra wody
1- 2 łyżki mąki pszennej
*** Fasolkę zalewamy zimną wodą i moczymy przez 12 godzin ***
*** Boczek wędzony kroimy w średniej wielkości kostkę, a cebulę drobno siekamy ***
*** Mięso wołowe kroimy w dużą kostkę ***
*** W dużym garnku podsmażamy boczek z cebulą ***
*** Gdy cebula się zeszkli przekładamy całość na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażamy mięso ***
*** Gdy mięso straci surowy kolor, dokładamy ponownie boczek z cebulą, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę ***
*** Fasolę przecedzamy, dokładamy do garnka z mięsem, zalewamy świeżą wodą, dodajemy liść laurowy oraz po trzy kulki ziela angielskiego i pieprzu. Całość zagotowujemy ***
*** Dokładamy obrane marchewki i pietruszkę, przeciśnięty czosnek oraz pozostałe przyprawy ***
*** Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około godzinę. W międzyczasie zaparzamy kminek jeżeli go używamy: dwie łyżki kminku wsypujemy do szklanki i zalewamy do połowy wrzątkiem. Odkładamy na 15 minut. Po tym czasie wywar przelewamy przez sitko do zupy ***
*** Po godzinie gotowania do zupy dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy jeszcze przez około 15 minut ***
*** Marchew i pietruszkę wyciągamy, drobno siekamy i umieszczamy ponownie w zupie ***
*** Po tym czasie do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy i całość zaciągamy mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody (zaciąganie można pominąć, wówczas zupa będzie rzadsza) ***
*** Całość doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Fajny przepis. Ja podwoiłem ilość mięsa i warzyw (oprócz ziemniaków) przy ok. 2 litrach wody i wyszła fajna bardzo gęsta zupka.