Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką


Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem pysznie wilgotne i niesamowicie delikatne ciasto na jogurcie z owocami. Idealne do popołudniowej kawki. Polecam!

 

 

Składniki:

Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.

  • CIASTO:

1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru

3  jajka

150ml oleju

  • KRUSZONKA:

100g mąki

5 łyżek cukru

60 g masła

  • DODATKOWO:

śliwki węgierki

 

 

 

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***

*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą  masę (nie dłużej!) ***

*** Dno foremki (moja ma wymiary 30×20 cm)  wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzch wykładamy pokrojone w ósemki śliwki  ***

*** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 45 minut – do suchego patyczka ***

*** Ciasto kroimy po wystudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

3.8 32 votes
Article Rating

Leave a Reply

10 komentarzy
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia
Gosia
24 dni temu

Mnie niestety też nie wyszło
Zakalec
do tej pory wszystko co piekłam z Pani przepisów wychodziło idealnie

Anonimowo
Anonimowo
1 miesiąc temu

Pyszne ciasto!!! Zrobiła z pierwszego razu

Edzia
Edzia
1 miesiąc temu

Witam, czy nada się jogurt typu greckiego? I czy można to ciasto zrobić z jabłkami?

Aneta
Aneta
1 miesiąc temu

Zrobiłam wczoraj w małej tortownicy. Wyszło idealne, wilgotne i mięciutkie.

pawel ciastolubny
pawel ciastolubny
1 miesiąc temu

przpraszam- do wczesniejszego posta , pieczone 55- 58 min tak jak wspomnialem 180 z termo

pawel ciastolubny
pawel ciastolubny
1 miesiąc temu

Hmmm Ciasto robilem 2 razy, pierwszy raz wyszedl zakalec kompletny… ale nie dalem za wygrana i zrobilem z minimalna modyfikacja typu bez papieru do pieczenia na dnie i … wyszedl zakalac. pierwszy raz mialem zimne skaldniki 2 razem cieple, oba zkalce identyczne. Ciasto uroslo podczas pieczenia, wygladalo pachinalo ladnie, nawet surowe az miske wylizywac. Co z tego,po wyjeciu (pierwszym razem tuz po upieczeniu) drugim razem chwile potrzymalem w otartym pieranikiem przed wyjeciem i…oba opadly. Pieczone na termoobiegu 180 stopni, dwa termometry z wewnetrzne czli temp byla ok. Nie wiem czy cos robie zle czy jakas porporcja w przpisie jest niezachowana.… Czytaj więcej »

Agnieszka
Agnieszka
1 miesiąc temu

Jaki polecasz jogurt do tego ciasta? Chodzi mi konkretnie o markę. Jogurtowe mi nie wychodzą…