Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
Proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem pysznie wilgotne i niesamowicie delikatne ciasto na jogurcie z owocami. Idealne do popołudniowej kawki. Polecam!
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem.
- CIASTO:
1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
3 jajka
150ml oleju
- KRUSZONKA:
100g mąki
5 łyżek cukru
60 g masła
- DODATKOWO:
śliwki węgierki
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***
*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach miksera, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) ***
*** Dno foremki (moja ma wymiary 30×20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzch wykładamy pokrojone w ósemki śliwki ***
*** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 45 minut – do suchego patyczka ***
*** Ciasto kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Mnie niestety też nie wyszło
Zakalec
do tej pory wszystko co piekłam z Pani przepisów wychodziło idealnie
Pyszne ciasto!!! Zrobiła z pierwszego razu
Witam, czy nada się jogurt typu greckiego? I czy można to ciasto zrobić z jabłkami?
Witam, tak może być jogurt typu greckiego. Z jabłkami nie robiłam, ale myślę, że powinno być ok. Ważne żeby nie przesadzić z ilością owoców, bo ciasto może nie wyrosnąć pod ich ciężarem.
Zrobiłam wczoraj w małej tortownicy. Wyszło idealne, wilgotne i mięciutkie.
przpraszam- do wczesniejszego posta , pieczone 55- 58 min tak jak wspomnialem 180 z termo
Hmmm Ciasto robilem 2 razy, pierwszy raz wyszedl zakalec kompletny… ale nie dalem za wygrana i zrobilem z minimalna modyfikacja typu bez papieru do pieczenia na dnie i … wyszedl zakalac. pierwszy raz mialem zimne skaldniki 2 razem cieple, oba zkalce identyczne. Ciasto uroslo podczas pieczenia, wygladalo pachinalo ladnie, nawet surowe az miske wylizywac. Co z tego,po wyjeciu (pierwszym razem tuz po upieczeniu) drugim razem chwile potrzymalem w otartym pieranikiem przed wyjeciem i…oba opadly. Pieczone na termoobiegu 180 stopni, dwa termometry z wewnetrzne czli temp byla ok. Nie wiem czy cos robie zle czy jakas porporcja w przpisie jest niezachowana.… Czytaj więcej »
Ciasto jogurtowe jest dość wymagające, dlatego ważne aby postępować ściśle z przepisem. Ciasta nie należy mieszać zbyt długo, tylko do połączenia się składników (najlepiej łyżką lub na najniższych obrotach miksera) i tylko przez chwilę. Po wstawieniu ciasta do piekarnika nie otwieramy drzwiczek przez pierwsze 40 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Nie mam pojęcia dlaczego Ci wyszedł zakalec. Postępując zgodnie z przepisem ciasto powinno się udać.
Jaki polecasz jogurt do tego ciasta? Chodzi mi konkretnie o markę. Jogurtowe mi nie wychodzą…
Ja używam jogurtu gęstego Bakoma i taki polecam.