Najlepsze brownie z malinami


Najlepsze brownie z malinami

Mega wilgotne i delikatne ciasto czekoladowe, które wprost rozpływa się w ustach. To jeden z moich ulubionych wypieków, więc często do niego wracam. Ciasto ma jeden tajemny składnik, który nadaje mu rewelacyjnej wilgotności , którym jest… cukinia! Tak, wydaje się dziwne, że do ciasta dodajemy warzywo, ale nic się nie martwcie, cukinia jest zupełnie nie wyczuwalna, a zapewniam Was, że smak tego brownie to niebo w ustach!

 

 

Składniki:

**WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

300g mąki pszennej

szczypta soli

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

60g kakao

2 jajka

110g masła

250g cukru

16g cukru waniliowego

pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego

125ml oleju

350g cukinii

50g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół)

  • Polewa czekoladowa:

50g mlecznej czekolady

50g gorzkiej czekolady

50ml mleka

  • Dodatkowo:

ok 200g malin

 

 

 

*** Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy kolejno jajka i ucieramy, aż składniki się połączą. Pomału wlewamy olej nie przestając ucierania, a następnie stopniowo dodajemy jogurt ***

*** Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem ***

*** Do masy maślanej dodajemy w dwóch turach suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką – tylko do momentu połączenia się składników ***

*** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Czekoladę kroimy na małe kawałki ***

*** Cukinię i czekoladę dokładamy do ciasta ***

*** Całość delikatnie mieszamy ***

*** Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja foremka ma wymiary 25×25 cm) ***

*** Na cieście układamy maliny ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 50 minut – lub dłużej do tzw suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnuszka wlewamy mleko, wkładamy obie czekolady i gotujemy ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa ***

*** Płynną czekoladą polewamy ciasto i odkładamy do zastygnięcia. Kawałki ciasta możemy dodatkowo ozdobić malinami, ubitą śmietanką i miętą ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

0 0 vote
Article Rating

Dodaj komentarz

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments