Grillowane ziemniaczki


Grillowane ziemniaczki

Ziemniaczki pieczone w boczku wędzonym to pyszny dodatek do grillowanych mięs, ryb i warzyw. Smakują wybornie i są szybkie w przygotowaniu. Można je przygotować także w piekarniku – wówczas pieczemy je do momentu, aż boczek wyraźnie się zrumienia 🙂

 

 

Składniki:

ok 1 kg młodych ziemniaczków

ok 15-20 cieniutkich plasterków boczku wędzonego

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżka oleju

wykałaczki

 

 

*** Ziemniaki myjemy i obieramy lub skrobiemy. Wkładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości ***

*** Odcedzamy, polewamy olejem i posypujemy wszystkimi przyprawami ***

*** Dokładnie mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***

*** Następnie każdego ziemniaczka owijamy w plasterek wędzonego boczku i spinamy wykałaczką. Gotowe ziemniaki układamy na tacce do grillowania ***

*** Pieczemy na rozgrzanym grillu przez około 15 minut, po czym wysypujemy na chwilę na ruszt aby ziemniaczki i boczek się zrumieniły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE